neděle 14. února 2016

Rakovník 1. díl

Dnes vás vezmu na krátkou procházku do Rakovníka, mého rodného města. Leží 50 km západně od Prahy a 47 km na severovýchod od Plzně. Žije zde asi 16,5 tisíce obyvatel.

Nejdřív se zastavíme v krásném rakovnickém parku, poblíž pěkně zrekonstruované a dostavěné budovy ekonomické školy. Tam jsem objevila krásný nový dům. Velkými prosklenými plochami hledí na jih směrem do parku a do pěkně upravené zahrady.

S šedým domem zahradami sousedí asi nejznámější dům v Rakovníku vila Františka Lexy. Bohužel to vypadá, že dům není obývaný. Stavbu projektoval architekt Otakar Novotný, který se inspiroval studijní cestou do Německa, Holandska a Belgie a použil zde kombinaci omítnutých ploch s obklady ze struskocementového zdiva. Světlé cihly později použil i u projektu rakovnické sokolovny. Zadavatel stavby František Lexa byl akademický malíř a učitel rakovnické reálky, s Otakarem Novotným studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Vila byla postavena v letech 1908 až 1910.







































Nyní popojeďme za rakovnické Tyršovo koupaliště. Nad koupalištěm se vypíná pár domů a chat. První dvě chaty jsou poměrně zchátralé, zasloužily by si rekonstrukci, která by zachovala jejich ducha. Dcera, která se mnou dnes vyrazila na obhlídku, nazvala zelenou chatu Vila Vilekula podle knížky Pipi Dlouhá Punčocha. Obě chaty opravdu mají svoje severské kouzlo.

Druhá chata připomíná zaocenánský parník.

K případným čtenářům mám prosbu. Kdybyste věděli o zobrazených domech něco víc, kdo je projektoval, jestli se na projektu podílel nějaký architekt, v jaké době byly postaveny, nechte mi, prosím, zprávu v komentářích. Ráda informace doplním. Budu ráda i za tipy na pěkné domy v okolí Rakovníka, které mi unikly.

Žádné komentáře:

Okomentovat